Hoe interpreteer je bezoekersaantallen?

Op een bepaalde manier valt een website te vergelijken met een winkel. Ze trekken beide bezoekers waarvan sommigen een tijdje rondneuzen, terwijl anderen weer snel vertrekken. Bij de meeste winkels wordt alleen maar gelet op de klanten die afrekenen aan de kassa.

Bij het voeren van een website is dat echter geen goede strategie. Je dient eigenlijk te weten wat het bezoek is dat wordt gegenereerd, anders heb je eigenlijk geen idee hoe de zaken er voor staan. Ook als je dit wel weet, dan heb je kennis nodig om deze feiten goed te kunnen interpreteren.

Google Analytics

Met Google Analytics kun je in ieder geval de aantallen meten, alsmede de paginaweergaves en de tijd die op de website wordt doorgebracht. Er is ook een percentage dat de site al na één pagina verlaat, dit staat bekend als het weigeringspercentage of bounce rate.

Wanneer dit percentage hoog ligt dan gaat Google er van uit dat de bestemmingspagina niet uitnodigend genoeg is voor het bezoek. Je hoeft voor dit programma niet te betalen en het bijhouden van bezoekers hoef je niet zelf te doen.

Backlinks

Mensen zijn bij jou uitgekomen via het intoetsen van een zoekwoord of keyword. Je kunt er dus vanuit gaan dat ze daadwerkelijk op zoek zijn naar jouw product of dienst. Daarnaast zijn er bezoekers die via een ander website bij jou terecht zijn gekomen. Deze worden referrals genoemd. Deze verkrijg je wanneer er elders links naar jouw website worden geplaatst, dit worden backlinks genoemd.

Deze backlinks behoren tot de belangrijkste middelen om te kunnen stijgen in de rangorde of ranking van Google. Dit wordt linkbuilding genoemd en om er verder mee te komen dien je een goede linkbuilding strategie te volgen. Je kunt een linkbuilding agency inhuren om dit specialistische werk voor je te doen.

Google Search Console

Verder komen er ook bezoekers via de social media op jouw site terecht. De meeste bezoekers echter vinden je via zoekwoorden, dus het is voor jou belangrijk om te achterhalen welke woorden dit zijn. Op dit gebied voldoet Google Analytics niet, maar Google Search Console biedt je wel meet inzicht.

Je kunt er mee bijhouden voor welke zoekopdrachten je site wordt weergegeven zodat je eventuele problemen met je aanwezigheid in de zoekresultaten kunnen worden opgelost. Zorg er in ieder geval voor dat de informatie die je verschaft relevant is, zodat de bezoekers die op je site terechtkomen goed bediend worden. 

Het percentage bezoekers dat actie onderneemt zal dan stijgen. Het opnemen van contact, het inschrijven van een nieuwsbrief en het kopen van een product vallen hier allemaal onder. Je hoeft dan niet meer bezoekers te trekken, je zorgt dat het bezoek een betere indruk krijgt.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*