Asbest laten verwijderen: de kosten

Asbest is een materiaal dat vanaf 1940 tot 1980 veel gebruikt is bij de constructie van nieuwe panden, schuren en woningen in Nederland. Het materiaal is opgebouwd uit kristallen die lengtesplijting vertonen, deze kristallen noemen we ook wel asbestvezels. Zolang asbest in gebonden toestand is, is het materiaal niet gevaarlijk. Wanneer er asbestvezels vrijkomen door beschadigingen zoals breuk, is dit zeer gevaarlijk voor de gezondheid. Deze deeltjes zijn zo klein dat je deze zonder weten kunt inademen, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Om deze reden is het gebruik van asbest sinds 1993 verboden.

Maar hoe laat je asbest verwijderen en wat zijn de kosten hiervan? Lees verder en ontdek!

Schakel een professional in

Asbest is een gevaarlijk materiaal. Het is dan ook belangrijk om een partij in te schakelen met alle benodigde certificeringen en de nodige ervaring, zodat het materiaal op een veilige manier kan worden verwijderd. Zo’n partij stelt eerst een asbestinventarisatierapport op. Hierin staat waar en hoeveel asbest moet worden verwijderd. Op basis van deze informatie kan het sloopbedrijf een indicatie geven van de kosten voor asbest verwijderen.

Hoe worden de kosten bepaald?

Op basis van het asbestinventarisatierapport kan dus een inschatting van de kosten worden gemaakt. Hierbij wordt er gekeken naar waar het asbest zich bevindt. Gaat het bijvoorbeeld om asbest golfplaten, of zit er asbest in het dak of in een muur? Dit is van invloed op de kosten. Wanneer er in een binnenruimte asbest moet worden geruimd komen er namelijk extra kosten bij voor het regelen van goede ventilatie. Uiteraard is de hoeveelheid asbest die moet worden verwijderd ook van invloed op de prijs. Alle verwijderde asbest worden tevens veilig afgevoerd door het bedrijf, ook dit wordt berekend in de kosten.

Subsidies mogelijk voor grote asbestruimingsprojecten

Voor de grotere projecten in de asbestruiming bestaat de mogelijkheid om subsidie aan te vragen. Dit kan voor een flink financieel voordeel zorgen, doordat een deel van de kosten gedekt worden. Deze subsidie dien je bij de gemeente of provincie aan te vragen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*