/Is je website ook zoekmachinevriendelijk?
Article 2

Is je website ook zoekmachinevriendelijk?

Een goede website is ook zoekmachine vriendelijk. Een website die niet of nauwelijks gevonden wordt, is waardeloos. Voor een zoekmachinevriendelijke website is de SEO Search Engine Optimization van het grootste belang. Websiteontwerpers moeten daarmee rekening houden van bij de start van het ontwikkelingsproces van je website. Het succes van een website hangt nu meer en meer af van de mate waarin je website gemakkelijk te vinden is op het net.

Structuur
Een goede structuur is van levensbelang voor de vindbaarheid van je website van levensbelang. Hou tijdens het ontwerpproces in de gaten dat het navigatiemenu zo mogelijk volledig onderaan de in de hotmail (html) code van je website staat. Bij voorkeur na de eigenlijke tekst van de pagina.

Titels moeten een ruim publiek aanspreken
Hoofdtitels moeten zoveel mogelijk bezoekers van je website aanspreken en worden vetjes geplaatst. Zo worden ze door worden gemakkelijker herkent.

Gerelateerde zoekwoorden
Zoek de best scorende zoekwoorden voor je tekst(en). Met behulp van deze zoekwoorden komen bezoekers al of niet gemakkelijk op je website terecht. Gebruik het belangrijkste zoekwoord steeds in de hoofding van je artikel en in de tussentitels. Zorg voor een opvallende lay- out van titels en tussentitels (H1, H2, H3 en H4).
Ieder artikel heeft een unieke titel bestaande uit maximaal 9 woorden met het belangrijkste zoekwoord vooraan.

Flash websites
Ieder artikel heeft een goede samenvatting of META- omschrijving bestaande uit maximaal 160 tekens of 20 woorden. Zo blijf je binnen de limieten van de meeste zoekmachines.
Gebruik liefst geen Flash en zeker niet voor de navigatie van de site. Dat kunnen zoekmachines en zoekrobots immers niet lezen. Volledige Flash websites zijn onvindbaar en dus waardeloos.

Relevante afbeeldingen
Goed gekozen afbeeldingen zijn relevant voor de tekst op een pagina. Gebruik het beste zoekwoord voor de ‘alt’ omschrijving. Hoe beter je alt-omschrijving hoe gemakkelijker je afbeeldingen worden gevonden. Zoekrobots herkennen immers geen afbeeldingen. Geef ook iedere foto een ‘alt- omschrijving’ met het beste zoekwoord. Voorzie iedere foto van een korte ondertitel met het belangrijkste zoekwoord. Zo’n correct geplaatste foto vergoot de vindbaarheid van je website.

Frames en tabellen
Deze horen niet thuis op je website. Vermijdt het gebruik van frames. Vele zoekmachines herkennen websites met frames helemaal niet. De zoekrobots die dit wel kunnen ondervinden meestal toch veel problemen en als een website met frames niet. Gebruik bij voorkeur ook geen tabellen in je websiteteksten. Tabellen vragen veel veel code, waardoor het de hoeveelheid leesbare tekst op een pagina sterk vermindert. Er zijn zoekrobots die moeilijkheden ondervinden om door een site te navigeren als de navigatiestructuur te complex is.

CSS voor de lay-out van je website
Gebruik steeds Cascading Style Sheets of kortweg CSS voor de lay-out van je website.
Aparte Cascading Style Sheets en JavaScript beperken de pagina grootte en doen je website sneller laden. Zoekrobots herkennen zo gemakkelijker je website. Dat verhoogt je kans op een goede rangschikking aanzienlijk.

Software
Het gebruik van software zoals Front Page of DreamWeaver moet je zoveel mogelijk vermijden. Het voegt immers zinloze scripting toe. Dat maakt je tekst alleen maar groter. Ze zijn dan veel moeilijker te indexeren. Deze software voegt soms codes toe die niet door de zoekmachines gelezen kunnen worden Vaak wordt de pagina maar in sommige gevallen zelfs de volledige website door de zoekmachines helemaal niet geïndexeerd. Als je om de een of andere reden deze software toch moet gebruiken, gebruik je bijvoorbeeld hotmail (HTML). Zo ben je in staat de onnodige codes te voorkomen of zelfs te verwijderen.